Φέτος, λόγω βιασύνης κατέφυγα πάλι στη δοκιμασμένη λύση της «ψηφιακής» τεχνολογίας, για τη δημιουργία του σχολικού μας ημερολόγιου.

Ευτυχώς το αποτέλεσμα δεν ήταν και τόσο «τουρλού – τουρλού» όπως φοβόμουν.

Βασιζόμενη στον κλασικό μύθο της Χιονάτης με τους επτά νάνους, συνέθεσα την εβδομάδα με τις μέρες της. Η ιδέα προήλθε από μια συνάδελφο που μου είχε αναφέρει οτι κάποτε το είχε δοκιμάσει στην τάξη της ( Μάγδα σε ευχαριστώ….. ). Πρόσφατα «σερφάροντας» στο διαδίκτυο, βρήκα τους νάνους – μέρες και σε άλλο νηπιαγωγείο.

Για τις μέρες του μήνα που περνάνε, χρησιμοποιώ κάθε χρονιά ένα φύλλο «κλασικού» ημερολόγιου που το μεγενθύνω γύρω στο 300%.

Όταν σβήσουμε όλες τις μέρες του μήνα μπορούμε να κρατήσουμε το φύλλο και να φτιάξουμε στο τέλος της χρονιάς ένα βιβλίο των εποχών που περάσαμε στο σχολείο μας.

Για τους μήνες σκέφτηκα να αντιπροσωπεύονται από ένα χαρακτηριστικό δέντρο, όπως για παράδειγμα ο Σεπτέμβρης από μια μηλιά. Ευχαριστώ πολύ τη Γωγώ, για την πολύτιμη βοήθειά της στο θέμα επιλογής των δέντρων.

Μετά την πρώτη εξοικείωση των παιδιών με την όλη διαδικασία, θα βάζουμε κάθε φορά και το αντίστοιχο καρτελάκι του μήνα ή της μέρας κάτω απ’ την αντίστοιχη φράση, ώστε να μη «διαβάζουν» τα παιδιά μόνο την εικόνα.

ΜΕΡΕΣ – ΜΗΝΕΣ

Το πρωτότυπο αρχείο για τις μέρες μπορείτε να το κατεβάσετε από days of the week:

Το πρωτότυπο αρχείο για του μήνες μπορείτε να το κατεβάσετε από months:

Όσον αφορά τις εποχές, χρησιμοποίησα τις πολύ ωραίες ζωγραφιές -έργα τέχνης της ΣΟΦΙΑΝΟΥ που βρήκα σε σχολικό ημερολόγιο – δώρο της φωτογράφου απ΄την αναμνηστική μας σχολική φωτογραφία.

Τέλος για τον καιρό, χρησιμοποίησα εικόνες «clipart» απ’ το διαδίκτυο.

Το πρωτότυπο αρχείο για τον καιρό μπορείτε να το κατεβάσετε από weather:

ΕΠΟΧΕΣ – ΚΑΙΡΟΣ

Οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από τις ιστοσελίδες:

fanpop
comicbookreligion
edupics
clker
fundraw
fotosearch
shutterstock
hittoon
freeldsart
clipartmountain
freeclipartisland
arthursclipart