Μερικά videos που είδαμε ως αφόρμηση / προβληματισμό, σχετικά με το θέμα μας:

Ανάπτυξη του ανθρώπου αλλά και ανιδιοτελής προσφορά, αγάπη:

Η μηλιά που έδινε….βασισμένο στο ομότιτλο καταπληκτικό βιβλίο:

Και σε video που το πρωτοανακάλυψα στο ιστολόγιο της συναδέλφου:

vpliatsika’s blog

Οι εντυπώσεις των παιδιών:

Με απασχολεί πολύ κάθε χρονιά σε κάθε τάξη το ζήτημα του «κοροϊδέματος» μεταξύ των παιδιών ή αλλιώς η ενδοσχολική βία ( ακόμα κι αν υπάρχει σαν υποψία – δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί ). Πιστεύω λανθασμένα ή όχι δεν ξέρω – πως ένας τρόπος αντιμετώπισης της είναι τα παιδιά θύτες να μπορέσουν να συναισθανθούν τα παιδιά θύματά τους «να μπουν στη θέση τους» με λίγα λόγια.

Έτσι, όταν είδα κάποια videos μικρού μήκους στο youtube από την PIXAR, τα οποία μιλούν απευθείας στη γλώσσα των παιδιών και είναι πραγματικά πολύ αστεία, αλλά ταυτόχρονα παρέχουν άπειρα ερεθίσματα για συζήτηση, έσπευσα να το εκμεταλευτώ:

FOR THE BIRDS

FISHING WITH SAM

Οι εντυπώσεις των παιδιών ( For the birds ):

Τα τελευταία videos ήταν και μια πολύ καλή αφόρμηση να μιλήσουμε για τα συναισθήματά μας…

Ανάμεσα σε άλλα διαβάσαμε και τα εξής βιβλία, που αν και τα είχα πολύ καιρό στο ράφι, μόλις φέτος ανακάλυψα το πόσο χρήσιμα είναι:

Πρόκειται για ολόκληρη σειρά και κάθε βιβλίο έχει μια ιστορία όπου τα συναισθήματα εμψυχώνονται με 2 ανθρωπάκια…Κάθε συναίσθημα έχει και το αντίθετό του, π.χ. ΘΥΜΟΣ – ΥΠΟΜΟΝΗ, ΖΗΛΙΑ – ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ. Τα ανθρωπάκια μοιάζουν περισσότερο με τερατάκια και παρόλο που προσωπικά δεν ενθουσιάστηκα όταν τα πρωτοείδα, τα παιδιά τα λάτρεψαν…Στο τέλος κάθε ανάγνωσης τα ζωγράφιζα όπως μπορούσα, περισσότερο σαν ιδέα για να ξαναθυμηθούμε τα αντίθετα ή να τους αποδώσουμε «λόγια». Σταδιακά γεννήθηκε η ιδέα να τα παίξουμε και σε κουκλοθέατρο, έτσι χωριστήκαμε σε 4 ομάδες των 4 παιδιών η κάθεμία ( και μια των 3 ) και κάθε ομάδα διάλεξε από ένα ζευγαράκι συναισθημάτων με τα αντίστοιχα κουκλάκια που αντιστοιχούν σε κάθε συναίσθημα, όπως φαίνεται στην εικόνα:

Στη συνέχεια ο συντονιστής κάθε ομάδας μοίρασε τους ρόλους:

Κάθε ομάδα επέλεξε μια ήσυχη γωνιά για να συζητήσει την υπόθεση του έργου που θα μας παρουσιάσουν:

Μια ομάδα έφτιαξε και τραγούδι που θα συνοδεύει την παράσταση, το οποίο θα έχει και οργανάκια…. ( ξύλινα κομμάτια puzzle που βρήκαν στη γωνιά τους και τα χρησιμοποιούν σαν ξυλάκια ):

Κάποιοι είπαν να ζωγραφίσουν τα σκηνικά και η ιδέα άρεσε και εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλες τις ομάδες:

Ξεκινήσαμε την προετοιμασία των σκηνικών, αλλά δεν μας έφτασε ο χρόνος και είπαμε να το συνεχίσουμε αύριο……Είμαι πολύ περίεργη να ακούσω τις ιστορίες τους!!! Προς το παρόν δεν μου έχουν αποκαλύψει τίποτε…

Advertisements