Για άλλη μια χρονιά, δραματοποιήσαμε το γνωστό παραμύθι «Η κυρά Δημοκρατία»:

Κάποια στιγμή τα παιδιά – πολίτες χόρευαν χαρούμενα γύρω από τη Δημοκρατία και όταν ήρθε η ώρα να «συζητήσουν», της ζήτησαν διάφορα πράγματα: Να φυτέψουν λουλούδια για το χωριό τους, να τραγουδάνε, να χορεύουν, κ.α. Και η κυρά Δημοκρατία τους άκουγε όλους με πολύ προσοχή!

Αντίθετα, όταν η κυρά – Δικτατορία έστειλε τους φύλακές της στο χωριό, αυτοί ανακοίνωσαν ένα σωρό «απαγορεύεται»: να μη λένε μυστικά, να μην καπνίζουν!!!, να μη βγαίνουν απ’ τα σπίτια τους, να μη χαμογελάνε!!! κ.α. Αύριο λέω να αποτυπώσουμε τις σκέψεις μας στο χαρτί ( αφού το δραματοποιήσουμε ακόμα μια φορά και ξαναμοιράσουμε τους ρόλους, μετά από «παλαϊκή απαίτηση!» ) και μιας και στο νηπιαγωγείο μας τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται το μεσημέρι, σαν μεγάλο παιδί κι εγώ ένοιωσα την ανάγκη να εκφραστώ δημιουργικά μέσα από το σχέδιο……Και ιδού το αποτέλεσμα:

Η σκέψη είναι να ζωγραφίσουμε ή να γράψουμε στο πλαίσιο της Δημοκρατίας τι «μπορούμε» να κάνουμε όπως το διαβάσαμε στο παραμύθι ή όπως το βιώσαμε στο παιχνίδι μας. Αντίστοιχα στο πλαίσιο της Δικτατορίας μπορούμε να ζωγραφίσουμε ή να γράψουμε όλα τα «απαγορεύεται» που μας επέβαλε η Ρία η Δικτατορία ή τα παιδιά – φύλακες όπως το παίξαμε.

Εντυπώσεις και έργα των παιδιών αύριο…