• ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τα παιδιά βρήκαν διάφορα σχήματα στο χώρο του σχολείου και στη συνέχεια διάλεξαν από ένα ( σε ότι μέγεθος ή σχήμα επιθυμούσαν ). Τους δώσαμε βελουτέ χαρτιά, προσπάθησαν να φτιάξουν μόνα τους το αποτύπωμα και στη συνέχεια να το κόψουν όπως μπορούν. Στο τέλος μια ομάδα παιδιών ανέλαβε να τα κολλήσει σε χαρτί μέτρου και μια άλλη να γράψει τα ονόματά τους. Ήταν και η πρώτη μας ομαδική σύνθεση για φέτος.

  • ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ

Φέτος εκμεταλλευόμαστε ότι υλικό έχουμε σε αφθονία, ή ότι μας έχει περισέψει από πέρισυ. Βρήκαμε λοιπόν πολλά καλαμάκια και τα κόψαμε σε δύο μεγέθη. Τα παιδιά αυτοσχεδίασαν και δημιούργησαν τα δικά τους σχήματα, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Ήταν και μια πολύ καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για τις πλευρές.

  • ΤΑΝΓΚΡΑΜ ( ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ )

Ένα από τα αγαπημένα μου επιτραπέζια παιχνίδια είναι το κινέζικο τανκγράμ. Για τα παιδιά του νηπιαγωγείου δώσαμε τις «λύσεις». Κάθε παιδί ζωγράφισε το δικό του τετράγωνο με τα 7 κομμάτια. Είπαμε στα παιδιά οτι θα ήταν καλό να ζωγραφίσουν όλα τα σχήματα με το ίδιο χρώμα. Μόλις τελείωσαν βάψαμε και την πίσω πλευρά του χαρτιού με τέμπερες, κατά προτίμηση του ίδιου χρώματος ( όχι πως το τήρησαν όλοι! ). Στη συνέχεια πλαστικοποιήσαμε όλες τις εγασίες και κόψαμε τα κομμάτια ( σε κάθε κομμάτι είναι γραμμένο και το όνομα του κάθε παιδιού, για να μη μπερδεύονται τα κομμάτια ). Κάθε παιδι έχει στο συρτάρι του, σε φακελάκι τα δικά του κομμάτια. Φωτοτυπήσαμε γύρω στα 10 σχέδια τανγκράμ και τα παίζουμε αρκετά συχνά ως επιτραπέζιο παιχνίδι.

ΣΧΕΔΙΑΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το πλάγιο παραλληλόγραμμο μας φάνηκε πολύ αστείο.

To ατομικό φύλλο με το τετράγωνο μπορείτε να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα:

http://math.about.com/od/geometr1/ss/tangram.htm

Εμείς επιλέξαμε το μεγάλο μέγεθος.

Πολλά σχέδια, η ιστορία του tangram και παιχνίδια για μεγάλα παιδιά μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:

http://tangrams.ca/

Εμείς προσαρμόσαμε τα σχέδια στο μεγάλο μέγεθος ( 2 σελίδες Α4 ). Προτιμήσαμε:

Μερικά προσαρμοσμένα ( σε μεγάλο μέγεθος ) σχέδια μπορείτε να τα κατεβάσετε από: Tangram effie